Beplanting

'Een tuin met beplanting is elke dag anders, er is meer leven en meer te beleven. Het is de manier om seizoensbeleving in de tuin te creëren. Een tuin van Anneke Beemer verrast je elke dag weer!'

Naturalistische beplanting

Mijn beplantingen kenmerken zich door de natuurlijke uitstraling, bestaande uit een samenstelling van planten die variëren in kleur, vorm en bloei, veelal in combinatie met siergrassen.
Een grotere variatie aan planten is niet alleen een feest om te zien maar komt ook de biodiversiteit ten goede. Er komen vanzelf meer (wilde) bijen, vlinders en andere insecten in de tuin en vervolgens ook meer vogels en kleine zoogdieren zoals egels.

Onderhoudsvriendelijk beplantingsconcept

Vanwege het onderhoud kiezen veel mensen voor tegels in de tuin, dat is jammer. Want wanneer je kiest voor de juiste planten kan een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk zijn. Een groene tuin is beter voor het klimaat en de biodiversiteit en er valt meer te beleven. Dus een groene tuin is niet alleen beter maar ook veel leuker! 
Voor mensen die een groene 'weinig-werk-tuin' willen, heb ik het onderhoudsvriendelijk beplantingsconcept ontwikkeld. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een beperkte selectie sterke planten, die het altijd doen en weinig onderhoud vragen. Veelal aangeplant in grote, overzichtelijke groepen. Dit concept is niet alleen geschikt voor mensen die weinig tijd of zin hebben in het onderhouden van de tuin of voor wie het tuinonderhoud te zwaar wordt, maar ook bijzonder geschikt voor grotere tuinen en bedrijfstuinen.

Border in Hoogland met een onderhoudsvriendelijke beplantingsconcept. Ontwerp Anneke Beemer

Onderhoudsvriendelijke border

Plantkeuze

Bij de keuze van de beplanting houd ik naast uw voor- en afkeuren zoveel mogelijk rekening met de groeiomstandigheden in de tuin. Het bepalen van grondsoort, licht, schaduw, wind, vocht en droogte zijn belangrijk om te komen tot een uitgebalanceerde beplanting. Bij een keuze voor ‘de juiste plant op de juiste plaats’ voorkom je dat planten slecht groeien en ziek worden.

Ik streef naar een beplanting die jaarrond wat te bieden heeft en niet slechts een enkel hoogtepunt kent, zodat u van het vroege voorjaar tot ver in de winter kunt genieten van de tuin.

 

Het beplantingsplan

Deze bestaat uit:

  • een tekening op schaal van de plantvakken waarop d.m.v. codes staat aangegeven welke plant waar staat. Indien gewenst en tegen meerprijs ook met de benodigde aantallen, mocht u de planten zelf willen bestellen.
  • een sfeerimpressie met foto´s van de te gebruiken planten, met daarbij een Excel-plantenlijst waarop staat aangegeven: de Nederlandse en Latijnse naam, hoogte, bloeitijd, kleur, informatie over onderhoud en in welk plantvak de plant staat.

    De kosten voor een beplantingsplan gaan vanaf € 550,- incl. btw.
    Ik vraag een aanbetaling van 50% op de offerteprijs en begin binnen afgesproken termijn aan de opdracht.

Voorbeeld sfeerimpressie beplanting

Aanleg van de beplanting

U kunt na het ontvangen van het beplantingsplan zelf aan de slag gaan met het inplanten van de borders, maar u kunt dit ook aan ons uitbesteden of samen met ons doen. Indien gewenst kan ik ook voor levering van de planten zorgen.

De eerste periode na aanleg van de beplanting is er nog vrij veel onderhoud nodig, er zal dan nog regelmatig gewied moeten worden. Dit is ook het geval bij het onderhoudsvriendelijk beplantingsconcept. Na enige tijd groeit de beplanting dicht en neemt het onderhoud af. 

Om de ontwikkeling van de beplanting te volgen is het raadzaam om zo'n 1 a 2 keer per jaar een tuincheck te laten doen. Zie kopje Tuincheck.

Samen werken aan een beplantingsplan

Vindt u het leuk om zelf de planten te selecteren voor de tuin maar heeft u daarbij deskundige hulp nodig? Ik help u graag verder! Samen de beplanting uitzoeken is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. Ik neem een aantal plantenboeken mee alsook mijn uitgebreide digitale plantenbestand en dan gaan we aan de slag. 

Het tarief bedraagt € 140,- voor 1,5 uur. Woont u op meer dan 15 min. reistijd, dan worden er reiskosten in rekening gebracht.